Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

17 listopada 2014

Zapiekanka z cukinii w sosie beszamelowym


Pomysł mojej mamy, wyśmienita zapiekanka, polecam!


2-3 małe cukinie
kawałek wieprzowej łopatki
ser żółty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki
Cukinię lekko blanszować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem.
Ser utrzeć na tarce.
Do żaroodpornego naczynia układamy plastry cukinii, na cukinię mięso, ponownie plastry cukinii. Polewamy sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
biały pieprz
sól
szczypta gałki muszkatołowej
Do rondla włożyć masło i powoli rozpuścić na małym ogniu. Rozsypać mąkę na płynne masło i mieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wlać powoli mleko, cały czas mieszać. Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Zdjąć z ognia i zalać cukinię. 
Posypać startym serem żółtym.
Piec w piekarniku w 190 stopniach aż do zarumienienia sera. Gotowe posypać posiekaną natką pietruszki.
przyprawy znajdziecie na www.skworcu.com.pl