Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

11 listopada 2014

Jabłecznik z masą kremową i bezą

Pyszny, delikatny, polecam!
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
szczypta soli
Mąkę z cukrem, solą i masłem dobrze posiekać, dodać żółtko i wyrobić. Wyłożyć na blaszkę, ugniatając. Lekko podpiec w piekarniku.

Masa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 szklanka śmietany kremówki
5-6 jabłek
szczypta soli
2-3 łyżeczki cynamonu
Utrzeć żółtka z cukrem, cynamonem i solą. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dokładnie całość połączyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, ponownie wymieszać. Masę wlać na podpieczony spód i piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170 stopniach - do momentu ścięcia się masy.

Beza:
7 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
Ubić białka z solą na sztywną pianę, ubijając powoli dodać cukier. Pianę wlać na upieczone ciasto i jeszcze podpiec w piekarniku 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Palce lizać!

Przyprawy i nie tylko znajdziecie na www.skworcu.com.pl/