Pomysł mojej mamy, wyśmienita zapiekanka, polecam!
2-3 małe cukinie
kawałek wieprzowej łopatki
ser żółty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki
Cukinię lekko blanszować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem.
Ser utrzeć na tarce.
Do żaroodpornego naczynia układamy plastry cukinii, na cukinię mięso, ponownie plastry cukinii. Polewamy sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
biały pieprz
sól
szczypta gałki muszkatołowej
Do rondla włożyć masło i powoli rozpuścić na małym ogniu. Rozsypać mąkę na płynne masło i mieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wlać powoli mleko, cały czas mieszać. Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Zdjąć z ognia i zalać cukinię.
Posypać startym serem żółtym.
Piec w piekarniku w 190 stopniach aż do zarumienienia sera. Gotowe posypać posiekaną natką pietruszki.
przyprawy znajdziecie na www.skworcu.com.pl
1 komentarz:
Pyszny pomysł na obiad:)
Prześlij komentarz