Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

15 sierpnia 2014

Potrawka azjatycka

Chińszczyzna w moim stylu. Polecam!


1 garść ryżu czerwonego
2 garście ryżu białego
3-4 łyżeczki przyprawy Nasi Goreng
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
Ryż uprażyć na patelni z przyprawą przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Ryż zalać wodą, dodać sól i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut pod przykryciem.
1 pierś z kurczaka
2-3 łyżeczki Biryani Masala
2-3 papryki czerwona, żółta
2 garście fasolki szparagowej
2 garście kapusty poszatkowanej
zielenina do ozdoby
sól, pieprz
Pierś z kurczaka kroić w kostkę, obsypać przyprawą i usmażyć na patelni. Fasolkę szparagową obgotować we wrzątku. Paprykę pokroić w paski i dorzucić do mięsa i podsmażyć z mięsem ok 5-7 minut. Dodać kapustę i obgotowaną fasolkę. Dusimy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Ryż łączymy z mięsem, doprawiamy.... i jemy pałeczkami oczywiście :-)


1 komentarz:

All My Fit Life pisze...

Bardzo fajny przepis! Wygląda na prawdę apetycznie, aż mam ochotę wypróbować :)
Pozdrawiam i zapraszam.