Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

20 października 2014

Jesienna zapiekanka

Tania i szybka potrawa, ale jaka smaczna i sycąca. Polecam!

ok. 750 g kapusty białej
750 g ziemniaków
450 g kiełbasy czosnkowej
1 szklanka wody
4 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1-2 łyżeczki czubricy czerwonej
sól, pieprz
Kapustę poszatkować. Ziemniaki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić kapustę, smażyć przez chwilę (od czasu do czasu zamieszać). Wrzucić pokrojone ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Wlać wodę i dusić na małym ogniu 15 minut. Kiełbasę pokroić w plastry, wymieszać z kapustą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jajka rozmącić z mlekiem, doprawić solą i czubricą. Mieszaniną polać kapustę. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w 200 stopni. 


1 komentarz:

beata.kuśmirek pisze...

Chętnie bym spróbowała, bardzo apetyczna zapiekanka :) mniam!!!