Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

23 października 2014

Marynowane udka z kurczaka

 Pyszne, aromatyczne udka z kurczaka. Polecam!

4 udka z kurczaka
4 łyżki oleju
6 łyżek sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka papryki słodkiej
4 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka przyprawy Karahi Chicken Masala
sól, pieprz
Drobno posiekać czosnek. Wymieszać olej z sosem sojowym, dodać czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką, cukier i przyprawę Karahi Chicken Masala. Dokładnie wymieszać, dodać wodę. Udka z kurczaka włożyć do miski i zalać sporządzoną marynatą. Marynować pod przykryciem w chłodnym miejscu, co najmniej 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka kurczaka położyć na ruszcie ustawionym nad blachą na ściekający tłuszcz. Polać udka resztą marynaty. Piec 45-50 minut.
Sos z pieczenia można wykorzystać do polania ziemniaków lub ryżu.



2 komentarze:

Wypisz Wymaluj pisze...

Już widać, że ta skórka będzie chrupiąca! Czyli to co najpyszniejsze w kurczaku już jest. Wygląda wspaniale.

Pozdrawiam i zapraszam do nas.

beata.kuśmirek pisze...

Faktycznie, apetyczne danie :) Pozdrawiam serdecznie :)