3 szklanki mąki
1 masło roślinne
4 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
Wszystko razem wymieszać i zagnieść.
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1łyżeczka soku z cytryny
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, wymieszać.
4 białka z jajek
1 kisiel wiśniowy
Ubić pianę ze szczyptą soli, wsypać kisiel, wymieszać.
Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę (1/3 część ciasta zostawiamy na kruszonkę). Wkładamy jabłka, wlewamy na jabłka pianę, a na pianę pokruszoną część ciasta, jako kruszonkę. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Jeśli nie mamy świeżych jabłek, można użyć musu jabłkowego http://apetycznie.blogspot.com/2013/09/mus-jabkowy.html
2 komentarze:
o kurcze, ślinka leci mniam:)))
Teraz sezon na jabłka, zapraszam do wypróbowania :-)
Prześlij komentarz