Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

25 września 2013

Mus jabłkowy

Prosty sposób na przechowanie jabłek, by zimą cieszyć się smakiem tych owoców. Mus można wykorzystać  jako deser, do wypieków, jak i do pieczywa.

2 kg jabłek
1 kg cukru
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i na małym ogniu pod przykryciem dusimy, mieszając od czasy do czasu. Jeśli jabłka się "rozpadają" wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 2-3 minut mieszając. Gorący mus wkładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Złocisty mus to pyszotka dla małych łasuchów i nie tylko.



Brak komentarzy: