Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

25 września 2013

Szarlotka pod pierzynką

Ciasto szybkie w wykonaniu, proste i smaczne. Polecam!
3 szklanki mąki
1 masło roślinne
4 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
Wszystko razem wymieszać i zagnieść.
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1łyżeczka soku z cytryny
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, wymieszać.
4 białka z jajek
1 kisiel wiśniowy
Ubić pianę ze szczyptą soli, wsypać kisiel, wymieszać.
Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę (1/3 część ciasta zostawiamy na kruszonkę). Wkładamy jabłka, wlewamy na jabłka pianę, a na pianę pokruszoną część ciasta, jako kruszonkę. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Jeśli nie mamy świeżych jabłek, można użyć musu jabłkowego http://apetycznie.blogspot.com/2013/09/mus-jabkowy.html




2 komentarze:

Unknown pisze...

o kurcze, ślinka leci mniam:)))

Agnieszka Szulc pisze...

Teraz sezon na jabłka, zapraszam do wypróbowania :-)