Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

3 czerwca 2012

Gotowany schab

Polecam, sama sprawdziłam, bardzo dobre na kanapki, jak i do obiadu.

2 kg schabu
2 litry wody
1/2 szklanki soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
dowolne przyprawy /majeranek, jałowiec, liść laurowy/ ja dałam zioła prowansalskie.

Wszystkie składniki połączyć /oprócz schabu/, zagotować, ostudzić. Włożyć mięso do zalewy, zagotować ponownie ok. 5min wrzenia. Odstawić na 12-15 godz. Całość zagotować po raz drugi, ostudzone gotowe do kanapek. Pyszne, a zarazem zdrowe bo bez sztucznych konserwantów.

2 komentarze:

Rafał P. pisze...

Witam :) A to mięso do zalewy wkładamy na czas gotowania czy ma się w tej zalewie jakiś czas wymoczyć, żeby naciągnęło?

Agnieszka Szulc pisze...

Zalewę gotujemy, jak ostygnie wkładamy mięso do zalewy i ponownie zagotowujemy na 5 minut. Mięso cały czas jest teraz w zalewie, po 12 godzinach, ponownie gotujemy 5-10 minut.