2 kg schabu
2 litry wody
1/2 szklanki soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
dowolne przyprawy /majeranek, jałowiec, liść laurowy/ ja dałam zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki połączyć /oprócz schabu/, zagotować, ostudzić. Włożyć mięso do zalewy, zagotować ponownie ok. 5min wrzenia. Odstawić na 12-15 godz. Całość zagotować po raz drugi, ostudzone gotowe do kanapek. Pyszne, a zarazem zdrowe bo bez sztucznych konserwantów.
2 komentarze:
Witam :) A to mięso do zalewy wkładamy na czas gotowania czy ma się w tej zalewie jakiś czas wymoczyć, żeby naciągnęło?
Zalewę gotujemy, jak ostygnie wkładamy mięso do zalewy i ponownie zagotowujemy na 5 minut. Mięso cały czas jest teraz w zalewie, po 12 godzinach, ponownie gotujemy 5-10 minut.
Prześlij komentarz