2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
Farsz:
200 g soczewicy czerwonej
10-15 listków rukoli
2 łyżeczki czubricy zielonej
1 łyżeczka czubricy czerwonej
sól, pieprz do smaku
Soczewicę ugotować według opisu na opakowaniu. Rukolę sparzyć wrzącą wodą, ostudzić i posiekać drobno. Ugotowaną i ostudzoną soczewicę wymieszać dokładnie z rukolą i przyprawami.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne,
przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować
na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na
pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5
minut. Polać pierogi sklarowanym masłem. Palce lizać!
Jeszcze lepsze odsmażane :)
Jeszcze lepsze odsmażane :)
Przyprawy znajdziecie na
www.skworcu.com.pl
www.skworcu.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz