ok. 4 paczki herbatników
Ciasto:
10 białek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
2-3 garście suchego maku
1/2 paczki proszku do pieczenia
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, ubijając powoli wsypać cukier. Dodać, cały czas miksując rozpuszczony tłuszcz i mąkę z proszkiem do pieczenia i mak.
Ciasto piec w 180 stopniach 30-40 minut.
Masa:
2 szklanki mleka
1 kostka margaryny
3 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżek wiórków kokosowych
1 szklanka cukru pudru
Do jednej szklanki dodać wiórki kokosowe, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego mleka wlać mleko z mąką i chwile zagotować całość /jak budyń/. Ostudzić. Margarynę utrzeć i porcjami dodawać budyń, wymieszać na jednolitą masę.
Wystudzone ciasto przełożyć masą budyniową na masę herbatniki. Odstawić na 2-4 godzin. Pyszne!
Bakalie znajdziecie na www.skworcu.com.pl/
2 komentarze:
Pyszne ciacho Agnieszko! Musiało zniknąć w mig:)
Oj szybko :)
Prześlij komentarz