1 kg mąki pszennej
2 kostki margaryny
4 jajka
1 1/2 szklanki śmietany
70 g drożdży
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Mąkę wsypać do miski, dodać posiekaną margarynę, żółtka jaj, cukier puder i pokruszone drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wyciąć nożem prostokąty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć po środku dowolny farsz /powidła śliwkowe, mus jabłkowy, owoce itp./, złożyć na pół prostokąt, zlepić końcówki i naciąć krawędzie nożem.
Każdy grzebyk posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
blachy, foremki, akcesoria i przyprawy do wypieków znajdziecie na www.skworcu.com.pl/
1 komentarz:
Urocze i przesmaczne! Jadłam kiedyś takie, tyle że z makiem:)
Prześlij komentarz