Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
szczypta soli
Mąkę z cukrem, solą i masłem dobrze posiekać, dodać żółtko i wyrobić. Wyłożyć na blaszkę, ugniatając. Lekko podpiec w piekarniku.
Masa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 szklanka śmietany kremówki
5-6 jabłek
szczypta soli
2-3 łyżeczki cynamonu
Utrzeć żółtka z cukrem, cynamonem i solą. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dokładnie całość połączyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, ponownie wymieszać. Masę wlać na podpieczony spód i piec w piekarniku ok. 1 godziny w 170 stopniach - do momentu ścięcia się masy.
Beza:
7 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
Ubić białka z solą na sztywną pianę, ubijając powoli dodać cukier. Pianę wlać na upieczone ciasto i jeszcze podpiec w piekarniku 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Palce lizać!
Przyprawy i nie tylko znajdziecie na www.skworcu.com.pl/
1 komentarz:
Uwielbiam takie szarlotki!
Prześlij komentarz