1 średnia cukinia
1 mała kapusta biała
garść fasolki szparagowej /najlepiej żółtej/
3 marchewki
3 papryki czerwonej
1 cebula
kawałek mięsa, ewentualnie kiełbasy /ok.300 g/
2 łyżki oleju
1 przecier pomidorowy
majeranek
sól i pieprz do smaku
Cebulę podsmażyć. Mięso umyć i pokroić w kostkę - smażyć. Do dużego
garnka wlać 2 łyżki oleju i pokrojoną w talarki marchewkę - dusić 5 minut. Następnie wrzucić pokrojoną cukinię, fasolkę, oraz paprykę w kostkę i poszatkowaną kapustę. Wszystko dusić. Po 15-20 minutach
duszenia warzyw dorzucamy do garnka mięso i cebulę. Dusimy wszystko
jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. Na koniec dodajemy przecier
pomidorowy i przyprawy i jeszcze zostawiamy na ogniu 3-4 minuty. Najlepiej smakuje podane z bagietką.
P.S. Można w różny sposób modyfikować leczo, dodając np. paprykę żółtą, zieloną, kalafior itd. Świetna zabawa w kolory, a w dodatku powstają nowe smaki ;-)
P.S. Można w różny sposób modyfikować leczo, dodając np. paprykę żółtą, zieloną, kalafior itd. Świetna zabawa w kolory, a w dodatku powstają nowe smaki ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz