Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

11 września 2014

Leczo

Dzisiaj proponuję Wam potrawę, która często u mnie gości na stołach w deszczowe i chłodne dni.

1 średnia cukinia
1 mała kapusta biała
garść fasolki szparagowej /najlepiej żółtej/
  3 marchewki
3 papryki czerwonej
1 cebula
kawałek mięsa, ewentualnie kiełbasy /ok.300 g/
2 łyżki oleju 
1 przecier pomidorowy
majeranek
sól i pieprz do smaku

Cebulę podsmażyć. Mięso umyć i pokroić w kostkę - smażyć. Do dużego garnka wlać 2 łyżki oleju i pokrojoną w talarki marchewkę - dusić 5 minut. Następnie wrzucić pokrojoną cukinię, fasolkę, oraz paprykę w kostkę i poszatkowaną kapustę. Wszystko dusić. Po 15-20 minutach duszenia warzyw dorzucamy do garnka mięso i cebulę. Dusimy wszystko jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy i jeszcze zostawiamy na ogniu 3-4 minuty. Najlepiej smakuje podane z bagietką.

P.S. Można w różny sposób modyfikować leczo, dodając np. paprykę żółtą, zieloną, kalafior itd. Świetna zabawa w kolory, a w dodatku powstają nowe smaki ;-)

Brak komentarzy: