2 patisony wielkości pięści z miękką skórką
 Patisony pokroić w cienkie plastry. 
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy Chana Masala 
woda
Do naczynia wsypać mąkę, przyprawy i powoli wlewać wodę, tak aby nie powstały gródki, a ciasto nie było zbyt rzadkie. Konsystencja gęstej śmietany.
Patisony obtaczać w cieście i smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. 
Soczewica:
1 szklanka soczewicy
3 szklanki wody
4-6 grzybów /mogą być pieczarki/
1 cebula
2 ząbki czosnku 
2 łyżeczki przyprawy Chana Masala
sól do smaku
Soczewicę gotować w wodzie osolonej ok. 1 godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Grzyby pokroić i dodać do cebuli i czosnku jeszcze chwilę posmażyć. Dodać wszystko do ugotowanej soczewicy, wymieszać, doprawić. 
Posmażone patisony wyłożyć w dowolnym naczyniu, polać soczewicą. Gotowe! 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz