Ciasto:
20 dag cukru
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki wody
10 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając powoli żółtka, wodę i sok z cytryny. Resztę suchych składników wymieszać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku 30 minut w 180 stopniach.
Krem I:
2 szklanki wody
4 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki soku z cytryny
2 budynie waniliowe
1 kostka masła
2 szczypty zmielonego Cytryńca schisandra
Zagotować wodę z cukrem. Budyń rozrobić w soku z cytryny. Do gotującej wody wsypać galaretkę i rozrobiony budyń. Ugotować i ostudzić. Dodać cytryńca i masło, utrzeć na gładką masę. Wyłożyć na ciasto.
Krem II:
1/2 l śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
1/3 szklanki wody
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Śmietanę ubić i wlać galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
Na całość wyłożyć herbatniki /ok. 3-4 paczki/ i polukrować oczywiście z sokiem cytrynowym :-)
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
3 komentarze:
Jakie cudowne ciasto! Pięknie wygląda :) Zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Niebo w gębie:) Delikatne jak puszek i pięknie wygląda..
Aguś, cisto wygląda wprost niesamowicie :) Porwałabym taki kawałeczek do mojej kawki :D Pozdrawiam serdecznie :)
Prześlij komentarz