Zakwas:
9 łyżek mąki żytniej
1/2 szklanki letniej wody
4 łyżeczki cukru
W pierwszym dniu do letniej wody dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. W drugim dniu dosypać 3 łyżki mąki i wymieszać. W trzecim dniu dodajemy 3 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić. Po 4-5 dniach zakwas gotowy.
Ciasto na chleb
1/2 kg mąki żytniej
1/2 kg mąki razowej
1 kg mąki pszennej
zakwas
20 g drożdży
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki płatków owsianych
6 łyżek czarnuszki
ok. 1,5 l letniej wody
2 łyżki soli
Zaczyn rozrobić z drożdżami i letnią wodą, wlać do misy z wymieszaną mąką. Dodać sól i czarnuszkę z płatkami. Dobrze wyrobić, zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nasmarować foremki olejem, wyłożyć ciastem, wierzch zmoczyć wodą i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem naciąć ciasto lekko nożem. Pieczemy 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku, w 220 stopniach.
1 komentarz:
Uwielbiam domowy chleb z czarnuszką, nie ma nic lepszego :)
Prześlij komentarz