Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

22 sierpnia 2014

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Nie ma jak własny wypiek pieczywa. Polecam!
Zakwas:
9 łyżek mąki żytniej
1/2 szklanki letniej wody
4 łyżeczki cukru
W pierwszym dniu do letniej wody dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. W drugim dniu dosypać 3 łyżki mąki i wymieszać. W trzecim dniu dodajemy 3 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić. Po 4-5 dniach zakwas gotowy.

Ciasto na chleb
1/2 kg mąki żytniej
1/2 kg mąki razowej
1 kg mąki pszennej
zakwas
20 g drożdży 
4 łyżki płatków owsianych
6 łyżek czarnuszki
ok. 1,5 l letniej wody
2 łyżki soli
Zaczyn rozrobić z drożdżami i letnią wodą, wlać do misy z wymieszaną mąką. Dodać sól i czarnuszkę z płatkami. Dobrze wyrobić, zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nasmarować foremki olejem, wyłożyć ciastem, wierzch zmoczyć wodą i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem naciąć ciasto lekko nożem. Pieczemy 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku, w 220 stopniach. 

1 komentarz:

AJ. pisze...

Uwielbiam domowy chleb z czarnuszką, nie ma nic lepszego :)