Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

4 kwietnia 2014

Babka herbaciana z bakaliami

500 g mąki pszennej
160 g masła
4 żółtka
200 g cukru
160 g bakali
2 szklanki mocnej herbaty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli
Herbatę wlać do garnka, wrzucić bakalie i podgotować ok. 5 minut. Osączyć bakalie a napar zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewać do ciasta zimną herbatę, dalej ucierając. Na koniec dodać bakalie. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Babkę można polukrować.



4 komentarze:

AJ. pisze...

Na pewno smakuje dobrze :)

Agnieszka Szulc pisze...

:-) szybko zniknęła, znaczy, że smakowała

Justyna Borucka pisze...

Oooo coś nowego Agnieszko, chętnie wypróbuję, wygląda smakowicie :)

Agnieszka Szulc pisze...

To dla smakoszy herbaty :-) Pozdrawiam