500 g mąki pszennej
160 g masła
4 żółtka
200 g cukru
160 g bakali
2 szklanki mocnej herbaty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli
Herbatę wlać do garnka, wrzucić bakalie i podgotować ok. 5 minut. Osączyć bakalie a napar zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewać do ciasta zimną herbatę, dalej ucierając. Na koniec dodać bakalie. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Babkę można polukrować.
4 komentarze:
Na pewno smakuje dobrze :)
:-) szybko zniknęła, znaczy, że smakowała
Oooo coś nowego Agnieszko, chętnie wypróbuję, wygląda smakowicie :)
To dla smakoszy herbaty :-) Pozdrawiam
Prześlij komentarz