1 kostka margaryny
2 1/2 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem połączyć, zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao. Wszystkie części ciasta zamrozić.
Blaszkę nasmarować tłuszczem, utrzeć na tarce białe ciasto, ułożyć dżem, owoce lub bakalie. Ja akurat dodaję świeże lub mrożone jagody. Na owoce utrzeć ciemne ciasto. Z białek ubić pianę z 1/2 szklanki cukru, wlać na ciemne ciasto. Na białka utrzeć białe ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Mniam, pychota!
2 komentarze:
Zawsze chciałam spróbować zrobić to ciasto:) Teraz mam przepis, dzięki! Mnie nazwa bardziej intryguje niż zniechęca, a gdy czytam że jest pyszne to wiem, że muszę je zrobić:)
Ciasto łatwe do zrobienia, później delektować się smakiem :-)
Prześlij komentarz