Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

21 kwietnia 2014

Pleśniak

Nazwa może zniechęcić, jednak gwarantuję, że warto.
1 kostka margaryny
2 1/2 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem połączyć, zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao. Wszystkie części ciasta zamrozić. 
Blaszkę nasmarować tłuszczem, utrzeć na tarce białe ciasto, ułożyć dżem, owoce lub bakalie. Ja akurat dodaję świeże lub mrożone jagody. Na owoce utrzeć ciemne ciasto. Z białek ubić pianę z 1/2 szklanki cukru, wlać na ciemne ciasto. Na białka utrzeć białe ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Mniam, pychota!




2 komentarze:

http://znowcosupieklam.blogspot.com/ pisze...

Zawsze chciałam spróbować zrobić to ciasto:) Teraz mam przepis, dzięki! Mnie nazwa bardziej intryguje niż zniechęca, a gdy czytam że jest pyszne to wiem, że muszę je zrobić:)

Agnieszka Szulc pisze...

Ciasto łatwe do zrobienia, później delektować się smakiem :-)