300 g ciecierzycy
1 l wody
1 liść laurowy
3 goździki
200 g fasolki szparagowej
2 łyżki śmietany
sól. pieprz
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
50 g ziarna sezamowego
1 pęczek natki pietruszki
Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin w wodzie. Ciecierzycę z wodą podgotować, dodając goździki i liść laurowy, razem gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Nim damy pozostałe składniki wyjmujemy listek i goździki z zupy. Fasolkę szparagową pokroić w kawałki długości ok. 2 cm. Dodać do ciecierzycy i zagotować jeszcze 15-20 minut. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno i usmażyć na oleju razem z sezamem ok. 5 minut, często mieszając. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i sezamem dodajemy do zupy. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Zupę wlać do miseczek i posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz