2 kg wieprzowych żeberek
sól, pieprz
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ostrej mielonej papryki
Ziemniaki średniej wielkości
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Żeberka pokroić i przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć żeberka na ruszcie i opiekać 10 minut i z drugiej strony 10 minut. Jak piekę w piekarniku to żeberka daję na ruszcie na środkowej półce, natomiast ziemniaki na dolnej - skapujący tłuszcz dodaje niesamowitego smaku.
Pomidory z rozgniecionym czosnkiem w rondelku gotować ok. 5-7 minut, mieszając cały czas. Do sosu dodać ketchup, miód, olej, sok z cytryny i paprykę, gotować jeszcze 3 minuty. Żeberka smarować tym sosem i opiekać jeszcze 10-15 minut. Gotowe podawać dodatkowo z sałatą lub surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz