Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

23 lutego 2014

Pulpety orientalne

Aromatyczne, delikatne, pyszne!


 700 g mielonej łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
2 jajka
50 g bułki tartej
1 łyżka curry
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
mały kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz kajeński
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 litr wody
Cebulę i czosnek drobno posiekać, natkę pokroić i dodać do mielonego. Wymieszać. Dodać jajka, bułkę tartą, carry, kmin rzymski, sól, pieprz i bardzo drobno posiekany korzeń imbiru, paprykę słodką, majeranek i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Formować z mięsa pulpety, obtaczać w mące i smażyć na oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone wrzucać do gotującej się wody. Resztę mąki wsypać na patelnię, zalać 1/2 szklanki wody i zawartość wlać do garnka z pulpetami. Gotować wszystko pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. 
Gotowe pulpety możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Mniam, pycha!






4 komentarze:

Kuchnia i Podróże pisze...

bardzo fajne, smaczne pulpeciki :-)

Agnieszka Szulc pisze...

:-) Nam smakowały :-)

beata.kuśmirek pisze...

Lubię jak jest dużo przypraw w potrawie :) Super te Twoje pulpety :) Pozdrawiam Agnieszko :)

Agnieszka Szulc pisze...

Cieszę się, będą smakowały :-)
Również cieplutko pozdrawiam