700 g mielonej łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
2 jajka
50 g bułki tartej
1 łyżka curry
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
mały kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz kajeński
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 litr wody
Cebulę i czosnek drobno posiekać, natkę pokroić i dodać do mielonego. Wymieszać. Dodać jajka, bułkę tartą, carry, kmin rzymski, sól, pieprz i bardzo drobno posiekany korzeń imbiru, paprykę słodką, majeranek i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Formować z mięsa pulpety, obtaczać w mące i smażyć na oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone wrzucać do gotującej się wody. Resztę mąki wsypać na patelnię, zalać 1/2 szklanki wody i zawartość wlać do garnka z pulpetami. Gotować wszystko pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Gotowe pulpety możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Mniam, pycha!
4 komentarze:
bardzo fajne, smaczne pulpeciki :-)
:-) Nam smakowały :-)
Lubię jak jest dużo przypraw w potrawie :) Super te Twoje pulpety :) Pozdrawiam Agnieszko :)
Cieszę się, będą smakowały :-)
Również cieplutko pozdrawiam
Prześlij komentarz