Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

17 marca 2014

Precelki z rumem

Precelki delikatne i chrupiące, mała przekąska dla łasuchów. Polecam!
300 g mąki
100 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka rumu
200 g masła
Mąkę z cukrem wymieszać. Wbić żółtko, osolić i dodać rum. masło wkroić i szybko wyrobić ciasto. Uformować ciasto w kulę i wstawić do lodówki na 20 minut. ponownie zagnieść ciasto, zrobić wałek, z którego odcinać kawałki i formować precelki. Ułożyć ciastka na natłuszczoną blachę i piec w 175 stopniach przez ok. 15 minut. Precelki powinny mieć jasny kolor. Po upieczeniu można udekorować lukrem, jak ktoś nie liczy kalorii :-)



2 komentarze:

AJ. pisze...

Mniam!!! Wyglądają bardzo apetycznie :)

Agnieszka Szulc pisze...

Moimi ekspertami są dzieciaki, jak mówią "pychotka" to muszą być ok :-)
Pozdrawiam