Placki:
200 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
sól
7 łyżek oliwy
letnia woda
W misce wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą z solą. Dodawać olej i stopniowo wodę miksując. Mieszać mikserem na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki. Odstawiamy na 30 minut. Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor.
Sos:
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu lub bazylii
250 g pomidorów
pieprz, sól
2 łyżki oleju
Fasolę osączyć. Cebulę i czosnek grubo posiekać. Pomidory obrać ze skóry. Dodać bazylię lub listki rozmarynu. Zmiksować wszystko, doprawić.
Farsz dowolny, podaję kilka wariantów.
I/
2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 kapusty pekińskiej
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżeczka kozieradki
pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać solą i pieprzem. Usmażyć. Kapustę poszatkować, wsypać kukurydzę i fasolkę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać kozieradkę i wlać do warzyw. Na placki układać mięso, sałatkę i polewać sosem. Pokazane na zdjęciu.
II/
1 biała rzodkiew
pęczek szczypiorku
100 g gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z rzodkwią, gęstą śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
III/
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 dymka
1/2 sałaty
100 g białego owczego sera
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Paprykę pokroić w kostkę. Dymkę ze szczypiorkiem pokroić w cienkie krążki. Sałatę pokroić w paski. Owczy ser pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wymieszać wszystko ze sobą, dodać przyprawy i olej.
4 komentarze:
yhmmm pewnie były pyszne !!! :-)
Pyszne, pyszne, polecam!
świetne !
Dziękuję :-)
Prześlij komentarz