250 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
120 g masła
100 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka imbiru
1 jajko do smarowania
Mąkę wymieszać z imbirem, dodać posiekane masło, sól, cukier puder i jajko. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, na 10-12 minut.
2 komentarze:
Jak długo możne te ciasteczka przetrzymać w pudełku? Imbir jest cudowną przyprawą, zdrową i aromatyczną :)
U mnie to szybko znikają :)
Jak zrobię więcej ciasteczek imbirowych czy też maślanych przetrzymuję je do 3 tygodni w hermetycznym pudełku.
Prześlij komentarz