Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

10 stycznia 2014

Imbirowe ciasteczka

Wielka zabawa z dzieciakami. Pyszne ciasteczka, polecam!

250 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
120 g masła
100 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka imbiru
1 jajko do smarowania
Mąkę wymieszać z imbirem, dodać posiekane masło, sól, cukier puder i jajko. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni,  na 10-12 minut.


2 komentarze:

AJ. pisze...

Jak długo możne te ciasteczka przetrzymać w pudełku? Imbir jest cudowną przyprawą, zdrową i aromatyczną :)

Agnieszka Szulc pisze...

U mnie to szybko znikają :)
Jak zrobię więcej ciasteczek imbirowych czy też maślanych przetrzymuję je do 3 tygodni w hermetycznym pudełku.