300 g dojrzałych bananów
1 łyżka soku z pomarańczy
2 łyżki jogurtu
150 g masła
100 g brązowego cukru
szczypta soli
4 jaja
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 kardamonu
150 g migdałów zmielonych
Banany obrać, rozdrobnić i zmieszać z sokiem pomarańczowym i jogurtem. Masło utrzeć z cukrem i solą na pianę. Dodawać po jednym jajku, mieszać, później powoli dodajemy mus bananowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i mielonymi migdałami i wsypać na utartą mieszaninę. Wszystko wymieszać. Ciasto wlewamy na natłuszczoną keksówkę i wstawiamy do zimnego piekarnika. pieczemy w 200 stopniach ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub ostygnięte oblać polewą czekoladową.
1 komentarz:
Wspaniały :) uwielbiam bananowiec :)
Prześlij komentarz