1/2 kg mąki
30 g drożdży
1/4 l mleka
50 g płynnego masła/margaryny
20 g masła do smarowania
20 g masła do smarowania
1/2 szklanki cukru
1 jajo
paczka rodzynek
paczka rodzynek
W
mące zrobić wgłębienie i dodać pokruszone drożdże. Wlać letnie mleko,
dodać cukier i poczekać ok. 15-20 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do
wszystkiego dodać jajko, masło i wymieszać ręką. Ręką "gnieść", "bić"
ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawiać od ręki. Przykryć
ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Ciasto wałkować, na powstały placek dać grubo pokrojone w plastry masło, złożyć na pół i ponownie wałkować /coś na styl ciasta francuskiego/. Placek posypać rodzynkami, które najpierw sparzamy. Placek zawinąć w roladę i pokroić na 2 cm kawałki. Odstawić do wyrośnięcia. Po 15-20 minutach, piec w piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze 200 Stopni Celsjusza. Upieczone oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz