Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

5 listopada 2013

Drożdżowe wysepki

1/2 kg mąki 
30 g drożdży
1/4 l mleka
50 g płynnego masła/margaryny
20 g masła do smarowania
1/2 szklanki cukru
1 jajo
paczka rodzynek
W mące zrobić wgłębienie i dodać pokruszone drożdże. Wlać letnie mleko, dodać cukier i poczekać ok. 15-20 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do wszystkiego dodać jajko, masło i wymieszać ręką. Ręką "gnieść", "bić" ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawiać od ręki. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Ciasto wałkować, na powstały placek dać grubo  pokrojone w plastry  masło, złożyć na pół i ponownie wałkować /coś na styl ciasta francuskiego/. Placek posypać rodzynkami, które najpierw sparzamy. Placek zawinąć w roladę i pokroić na 2 cm kawałki. Odstawić do wyrośnięcia. Po 15-20 minutach, piec w piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze 200 Stopni Celsjusza. Upieczone oprószyć cukrem pudrem.
Inne propozycje z ciasta drożdżowego  http://apetycznie.blogspot.com/2011/12/ciasto-drozdzowe.html



Brak komentarzy: