2 paczki biszkoptów okrągłych
Ciasto:
7 białek
1 szklanka cukru
100 g wiórków kokosowych
1 szklanka maku
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.
Masa:
7 żółtek
1 margaryna dobrej jakości
1/2 l mleka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 cukier waniliowy
1 jajo
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny
1 szklankę mleka zagotować w garnku. Żółtka z cukrem i mąką wymieszać
i zalać to pozostałą ilością mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do
gotującego mleka /powstanie budyń/. Wszystko po ostudzeniu ucieramy z
margaryną.
Polewa:1 jajo
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny
Jajko ubić z cukrem i kakao. Zagotować margarynę i ubijając masę jajeczna wlewać powoli wrzącą margarynę
Na upieczone ciasto nakładamy masę, potem biszkopty umoczone w gorzkiej herbacie z alkoholem. Biszkopty polewamy polewą czekoladową. Na każdy biszkopt kładziemy rodzynkę. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz