2 kg pigwy
2 kg cukru
1 kg dyni
1 łyżka soku z cytryny
Pigwę kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem 1 kg. Odstawiamy w chłodne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach sok zlewamy do butelek i pasteryzujemy 15 minut. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, prażymy w garnku z niewielką ilością wody, gdy zmięknie dajemy pozostałość po soku pigwę i 1 kg cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, miksujemy wszystko blenderem. Gorące wkładamy do słoików. Gotowe!
Więcej o właściwościach pigwy znajdziecie http://moda-zdrowie.blogspot.com/2013/11/bogactwo-natury-cz2.html
Więcej o właściwościach pigwy znajdziecie http://moda-zdrowie.blogspot.com/2013/11/bogactwo-natury-cz2.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz