Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

4 listopada 2013

Pigwa na dwa sposoby

Sok i dżem na zimę z zawartością wielu cennych witamin. Polecam!

2 kg pigwy
2 kg cukru
1 kg dyni
1 łyżka soku z cytryny
Pigwę kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem 1 kg. Odstawiamy w chłodne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach sok zlewamy do butelek i pasteryzujemy 15 minut. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, prażymy w garnku z niewielką ilością wody, gdy zmięknie dajemy pozostałość po soku pigwę i 1 kg cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, miksujemy wszystko blenderem. Gorące wkładamy do słoików. Gotowe!
Więcej o właściwościach pigwy znajdziecie  http://moda-zdrowie.blogspot.com/2013/11/bogactwo-natury-cz2.html


Brak komentarzy: