Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

1 września 2013

Nadziewana i zapiekana cukinia

Oryginalne połączenie resztek produktów z lodówki. Eksperyment się udał.Wszystko zjedzone.
2 średnie cukinie
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
20 dag kiełbasy
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki fasolki czerwonej konserwowej
1 puszka pomidorów pokrojonych
sól, pieprz i oregano do smaku
1 szklanka wody
ser żółty starty
Cukinię kroimy na pół, wydrążamy pestki tak by powstały łódeczki. Cukinię lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy 3 minuty. Do kiełbasy dajemy groszek, fasolkę i pomidory i dusimy 2-3 minuty. Doprawiamy. Powstały farsz nakładamy na cukinię. Wkładamy do  żaroodpornego naczynia, dolewamy wodę, pod przykryciem  pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Później zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i podpiekamy jeszcze 7-10 minut. Palce lizać!
 



Brak komentarzy: