Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

31 maja 2013

Szynka w majeranku

Polecam zrobić swoją wędlinę tanio i zdrowo. Bardzo smaczna do kanapek jak i do przekąsek.

1 kg szynki
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
sól, majeranek

Mięso natrzeć solą i obficie posypać majerankiem. obłożyć posiekaną cebulą i czosnkiem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym mięso podlać 2 szklankami wody. Przykryć pokrywką i piec 40 minut w gorącym piekarniku /180 stopni/. Wyśmienite!





2 komentarze:

Unknown pisze...

dobrze że jestem po wyśmienitym obiedzie bo inaczej na widok tej szyneczki dostałbym ślinotoku (a i tak dostałem). Próbowałaś zapiec w glinianym garnku??

Agnieszka Szulc pisze...

Nie próbowałam, ale spróbuję. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam.