Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

28 kwietnia 2013

Chleb z otrębami żytnimi

Pachnący, chrupiący, słowem pyszny. A na dodatek zdrowy. Polecam!


 900 g mąki pszennej
300 g otrąb żytnich
3/4 litra ciepłej /nie gorącej/ wody
2 łyżeczki soli
40 g drożdży

Do mąki i otrąb wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłą wodę, sól. Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzać piekarnik do temperatury 210 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec ok. godziny. Smacznego!



Brak komentarzy: