Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

4 maja 2013

Budyniowiec z posypką kokosową

Polecam, smaczne, delikatne ciasto na każdą okazję. Zawsze się udaje.

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier - miksować. Dodać żółtka - miksować. Powoli sypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.

Budyń:
1 l wody
4 jabłka w kostkę
3 łyżki cukru
Zagotować kompot z jabłek i cukru, dodać 2 i 1/2 budyniu (wodę odlać z garnka do rozmieszania budyniu). I podgotować 2 minuty cały czas mieszają. Gorący budyń wlewamy na ostudzone ciasto.

Masa:
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
250 g kokosu /wiórki/
1 jajko
Wszystko wymieszać w garnku i zagotować mieszając. Dajemy na masę budyniową. Po 2 godzinach można podawać do kawy czy herbaty ;-) Pyszotka







4 komentarze:

mów mi bułku pisze...

Miałam pisać na google+, ale chyba tu będzie Ci przyjemniej przeczytać komentarz (przynajmniej ja się cieszę jak głupia z każdego nowego na blogu ;) ).

Ciasto wygląda wzorcowo. Uwielbiam masy budyniowe, a w połączeniu z wiórkami... Mmmm... od razu ślinianki zaczynają mi szybciej pracować ;)

Wrzuciłam sobie do ulubionych, żeby później wypróbować przepis, bo bez tego pewnie by mi z głowy wypadło ;):)

Agnieszka Szulc pisze...

Dziękuję za miłe słowa ;-)
Pozdrawiam cieplutko

Justyna Borucka pisze...

Uwielbiam wszystkie słodkości z budyniem, dla mnie rewelacja, na pewno wypróbuję :)

Agnieszka Szulc pisze...

Polecam, pozdrawiam serdecznie