Ciasto:
170 g mąki
120 g cukru
120 g miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajo, masło i wszystko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i dajemy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
4 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 budynie waniliowe
Wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut, wkładamy na podpieczone ciasto i ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach
Piana:
4 białka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Pod koniec pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier i miksujemy 2 minuty. Pianę wykładamy na masę serową i podpiekamy całość na ok. 15 minut w piekarniku. Po wyjęciu ciasta, i ostudzeniu pojawi się słodka rosa.
1 komentarz:
Słyszałam o nim nie raz :) legenda o nim krąży :) ale nigdy nie jadłam i nie robiłam dlatego z przepisu skorzystam z chęcią ;)
Prześlij komentarz