1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
1 łyżeczka masła
3 łyżki kakao
Mleko, cukier i masło zagotować. Wsypać kaszę, zagotować 2-3 minut mieszając. Odstawić. Z wystudzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w kakao.
8 komentarzy:
Super, zawsze lubiłem kasze na mleku. W formie prawie czekoladkowej musi być super. Spróbuję, a do środka włożę jakiś owoc może namoczoną w rumie śliwkę kalifornijska??. Dzięki za przepis
modyfikacje wskazane, gdyby nie one nie byłoby zabawy w pichceniu i przyjemności w jedzeniu.
Mama mi zawsze takie robiła:) mniam
dodałabym migdały w jakiejś formie
Podałam podstawowy przepis, zawsze można coś od siebie dodać. Ważne, że słodkie i miło nam się kojarzy z dzieciństwem ;-)
Pozdrawiam
Pamiętam takie z młodych lat.
Cieszę się, że można powspominać dawne lata z moimi ziemniaczkami. Pozdrawiam
Ja jadłam takie w z nadzieniem marcepanowym w środku. : ))
Ale uwielbiam także kaszę, więc takie ziemniaczki też mi się podobają.
Świetny pomysł! ; D
Z marcepanem muszą być pyszne. Tym też niczego nie brakuje ;-)
Prześlij komentarz