Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

16 lutego 2013

Chleb orzechowo-sezamowy

Chlebek, bułeczki jak to woli. Ja upiekłam chleb.


1 kg mąki
 2 garście sezamu
150 g mielonych orzechów
3/4 litra ciepłej /nie gorącej/ wody
2 łyżeczki soli
40g drożdży

Do mąki wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłą wodę, sezam, orzechy i sól. Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posmarować 2-3 razy chlebek ciepłą wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec ok. godziny. 
Można formować bułeczki, wtedy pieczemy w piekarniku nieco krócej ok. 30 minut.


Brak komentarzy: