3 l wody
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
1/2 kg cebuli
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Cebulę zarumieniamy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podduszamy z upieczonym mięsem, dolewając wodę. Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka z warzywami i mięsem. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do bograczu dajemy kluseczki i gotujemy jeszcze 3-4 minut. Doprawiamy
Kluseczki
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
gorąca woda
Mąkę mieszamy z solą i dajemy wodę tylko tyle by powstały kluseczki, nakładamy łyżeczką ciasto do gorącego bograczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz