500 g mąki
100 g cukru
200 g margaryny
1 jajko
1 paczka cukru waniliowego
1/2 kg śliwek
Z mąki, cukru, margaryny i jajka zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce na 30 minut. Następnie podzielić ciasto na dwie części. 2/3 część ciasta wykładamy na blaszkę, dajemy wydrążone śliwki, posypujemy je cukrem waniliowym. 1/3 część ciasta układamy na śliwki jak placuszki. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Można po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
5 komentarzy:
Dobry deser do kawy
Uwielbiam śliwki,szkoda,że trzeba jeszcze tak długo czekać na świeże!!
No nie tylko, do dobrej herbatki również ;-)
Ja akurat wykorzystałam mrożone. Też tęsknię za świeżymi owocami.
Super wygląda! ; )
Lubię takie ciasta.
Prześlij komentarz