500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 mała bułka
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz do smaku
Bułkę moczymy najlepiej w mleku, odciskamy, dajemy do mielonego mięsa. Cebulę podsmażamy, łączymy z masą mięsną. Dajemy też resztę składników. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulki i pieczemy na patelni ze wszystkich stron ok 5 minut.
Sos:
1/2 l wody
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i nastawiamy na gotowanie. Podsmażone klopsiki wraz z powstałym tłuszczykiem wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
2 komentarze:
Ale mi smaku narobiłaś
Śliczne...a te kolorki...poezja:)
Prześlij komentarz