Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

21 lutego 2013

Nietypowe gołąbki

Polecam specjalność mojej mamy. Gołąbki te szybko się robi, jak i szybko znikają z talerzy ;-)

1/2 kg kapusty białej
1/2 kg mielonego mięsa
1 szklanka kaszy manny /nie gotowanej/
1 szklanka ryżu /nie gotowany/
2 jajka
1 łyżka vegety
olej do smażenia

Kapustę drobno posiekać, posolić. Po 40 minutach odcisnąć sok. Do kapusty dodać mięso, kaszę, ryż, jajka, vegetę do smaku. Formować owalne kotlety i piec na oleju z obu stron. Upieczone ułożyć w garnku, wlać 1 szklankę wody i dusić przez 30 minut. Podawać gorące. Najlepiej mi smakują na drugi dzień, podpieczone na patelni.



4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ja robię inaczej zawijam je w liści kapusty i w sosie pomidorowym robię.

Agnieszka Szulc pisze...

Dlatego te są nietypowe ;-D
Też robię w liściach kapusty, lub w liściach winogron.

Unknown pisze...

Takich jeszcze nie robiłem.Najwyższy czas spróbować

zufik pisze...

Jadłam takie. Ale klasyczne gołąbki też bardzo lubię:)