Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

21 lutego 2013

Gulasz po węgiersku

Polecam dla urozmaicenia. Zawsze robię podwójną porcję i mrożę, kiedy nie mam zbyt czasu po prostu odmrażam i gotowy mam obiad.
1/2 kg mięsa wołowego
2 cebule
3 ziemniaki
2 duże pomidory
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, kminek do smaku
4 łyżki śmietany

Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm, oprószyć solą. Cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i mięso zarumienić na patelni, podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać paprykę w proszku i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusić dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie włożyć sparzone i obrane pomidory, pokrojone w kostkę i jeszcze dusić 4-5 minut. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Podajemy z pure ziemniaczanym ewentualnie z ryżem.



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wygląda ciekawie wypróbuje ten przepis