900 g mąki pszennej
1 garść sezamu
100 g płatków owsianych
3/4 litra ciepłej /nie gorącej/ wody
2 łyżeczki soli
40 g drożdży
Do mąki i płatków wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłą wodę, sezam i sól. Wszystko
razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie
przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posmarować 2-3
razy chlebek ciepłą wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec
ok. godziny.
2 komentarze:
Bardzo ładnie Ci ten chlebek wyszedł Agnieszko.
Jak ja już dawno nie piekłam pieczywa, czas to zmienić :-)
Dziękuję. Smaczny i zdrowy, zachęcam :-)
Prześlij komentarz