Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g margaryny
1 jajo
70 g cukru pudru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego
2 paczki cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1/2 paczki rodzynek
Zagniatamy wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Oblepiamy ciastem formę do pieczenia, łącznie z bokami.
Ubijamy 2 jajka, 4 żółtka i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy ser, ubijamy, wlewamy mleko, wsypujemy budynie i dalej ubijamy / miksujemy. Do masy serowej odajemy namoczone rodzynki i olej. Wszystko mieszamy
Masę serową wylewamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Następnie ubijamy pianę z 4 białek i 6 łyżek cukru, wylewamy na upieczony, gorący sernik i całość pieczemy jeszcze ok 15 minut w temperaturze 210 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz