100g czerwonej fasoli
2 l bulionu
2 ziemniaki
2 średnie kwaśne jabłka
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 pomidory
szczypta imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka curry
sól do smaku
1 łyżka octu jabłkowego
Fasolę moczymy ok. 6 godzin. Zagotować fasolę w bulionie ok. 1 godziny na małym ogniu. Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do fasoli. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pomidory bez skórki pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy jabłka, po 3 minutach dajemy pomidory i podusić jeszcze ok 2-3 minuty. Wszystko z patelni wkładamy do garnka z fasolą i gotujemy jeszcze 30 minut. Zupę zmiksować, przyprawić ziołami, solą i octem. Podawać w miseczkach. I Jak? Dla mnie pycha!
1 komentarz:
Trzeba wypróbować, tym bardziej, że gustuję w tych nutach smakowych
Prześlij komentarz