Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki śmietany
5 żółtek
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki śmietany
Masa:
1 litr jogurtu naturalnego
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g wiórków kokosowych
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.
W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania.
Następnie dodać jogurt, najlepiej w temp. pokojowej, suchy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową i wyrównać. Na wierzch zetrzeć równomiernie resztę ciasta. Piec w 180°C przez 50-60 minut.
W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania.
Następnie dodać jogurt, najlepiej w temp. pokojowej, suchy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową i wyrównać. Na wierzch zetrzeć równomiernie resztę ciasta. Piec w 180°C przez 50-60 minut.
(przepis zaczerpnięty z sieci)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz