Ciasto: 
 2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
 
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
Farsz:
500 g ziemniaków
250 g twarogu
1 średnia cebula, drobno posiekana
250 g twarogu
1 średnia cebula, drobno posiekana
 sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, ostudzić i razem z twarogiem 
przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Na oliwie 
zeszklić cebulę, wymieszać z ziemniakami i twarogiem,
 doprawić solą i pieprzem.
Nastawić wodę w garnku na
 gotowanie, posolić.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać ciasto, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne, 
przez około 5 - 10 minut. 
Ciasto rozwałkować 
na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na 
pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5 
minut. Polać pierogi tłuszczykiem i smażoną cebulką. Palce lizać!


 
 
1 komentarz:
Ruskie pierogi są super - skwareczki, cebulka i oczywiście podsmażane. Zapach pierogów w kuchni to jest to :) mniam
Prześlij komentarz