Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
Farsz:
500 g ziemniaków
250 g twarogu
1 średnia cebula, drobno posiekana
250 g twarogu
1 średnia cebula, drobno posiekana
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, ostudzić i razem z twarogiem
przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Na oliwie
zeszklić cebulę, wymieszać z ziemniakami i twarogiem,
doprawić solą i pieprzem.
Nastawić wodę w garnku na
gotowanie, posolić.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać ciasto, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne,
przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować
na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na
pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5
minut. Polać pierogi tłuszczykiem i smażoną cebulką. Palce lizać!
1 komentarz:
Ruskie pierogi są super - skwareczki, cebulka i oczywiście podsmażane. Zapach pierogów w kuchni to jest to :) mniam
Prześlij komentarz