Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

20 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:
 2 szklanki mąki pszennej
  szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/

Farsz:
3 garście suszonych grzybów
1/2 kg kiszonej kapusty
2 cebule
sól, pieprz
 
Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na noc. Kapustę obgotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Grzyby odcedzić i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach  (można drobno pokroić na desce) .Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać ciasto, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5 minut. Polać pierogi tłuszczykiem i smażoną cebulką. Palce lizać!
 

Brak komentarzy: