Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
Farsz:
3 garście suszonych grzybów
1/2 kg kiszonej kapusty
2 cebule
sól, pieprz
Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na noc. Kapustę obgotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie
odcisnąć. Grzyby odcedzić i razem z
kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach (można drobno pokroić
na desce) .Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu.
Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić
solą i pieprzem.
Nastawić wodę w garnku na
gotowanie, posolić.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać ciasto, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne,
przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować
na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na
pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5
minut. Polać pierogi tłuszczykiem i smażoną cebulką. Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz