Witam!

Witam wszystkich, którzy lubią tak jak ja pichcić w kuchni, czarować ze składników pyszne i zdrowe dania. Mam nadzieję, że moje (i nie tylko) sprawdzone przepisy dadzą Wam wiele radości i satysfakcji. Zapraszam do zabawy w smaki, kolory, kompozycje, aby nasze dania były mniej monotonne ;-) dla naszych bliskich, znajomych i gości. SMACZNEGO!!

20 grudnia 2012

Pieczona szynka

Ok. 1 kg szynki surowej  moczyć przez 2 dni w przegotowanej chłodnej wodzie z solą (garść soli)
Dodać do wody 5 ząbków czosnku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego. Odstawić w bardzo chodne miejsce. W trakcie leżakowania w solance, szynkę należy 4, 5 razy powygniatać ręką, aby przeszła solą. 
Szynkę osuszyć ręcznikiem i odrobinę posolić, popieprzyć. Włożyć w naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec bez przykrycia 1 godzinę. W trakcie pieczenia podlewać szynkę po wierzchu kilkakrotnie bulionem, wtedy nie będzie sucha po upieczeniu.
Wspaniała do chleba, jak i na przekąskę.

Brak komentarzy: