Ok. 1 kg szynki surowej moczyć przez 2 dni w przegotowanej chłodnej wodzie z solą (garść soli)
Dodać do wody 5 ząbków czosnku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego. Odstawić w bardzo chodne miejsce. W trakcie leżakowania w solance, szynkę należy 4, 5 razy powygniatać ręką, aby przeszła solą.
Dodać do wody 5 ząbków czosnku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego. Odstawić w bardzo chodne miejsce. W trakcie leżakowania w solance, szynkę należy 4, 5 razy powygniatać ręką, aby przeszła solą.
Szynkę
osuszyć ręcznikiem i odrobinę posolić, popieprzyć. Włożyć w naczynie
żaroodporne i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni,
piec bez przykrycia 1 godzinę. W trakcie pieczenia podlewać
szynkę po wierzchu kilkakrotnie bulionem, wtedy nie będzie sucha po
upieczeniu.
Wspaniała do chleba, jak i na przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz